Aquest lloc web utilitza cookies pròpies i de tercers per optimitzar el teva navegació, adaptar-se a les teves preferències i realitzar tasques analítiques. En continuar navegant acceptes la nostra política de cookies.

Més informació D'acord

Els bancs pagaran l’impost d’actes jurídics documentats que graven les hipoteques.

Dolors Guillamon

Després del ball de sentències del Tribunal Suprem, finalment el Govern ha fet valer la seva prerrogativa i ha publicat al BOE el canvi del Real Decret que fa que ja no siguin els clients els que hagin de pagar l’impost que va fer recaptar a les diferents administracions 8.000 milions d’€ durant el 2017. Aquest impost és el d’actes jurídics documentats i afecta a 3 tipus de documents: notarials, mercantil i administratius. En els únics casos en que la Banca està exenta d’aquest impost és quan el client sigui la pròpia administració, un partit polític amb representació parlamentaria, associacions sense ànim de lucre i l’esglèsia catòlica.

La bona notícia per tots aquells que estan pensant en comprar un habitatge i demanar una hipoteca ,és que des de la setmana passada s’estalviaran entre el 0.5 i el 1.5% de l’import total de la compra depenent de la Comunitat Autònoma en que facin la operació.

Perquè l'impost ho pagui el banc i no el client, i segons consta en el BOE, el nou decret publicat aquest divendres en primer lloc modifica l'article 29 de la llei que regula l'impost d'actes jurídics documentats (IAJD) i s'assenyala que "serà subjecte l'adquirent del ben o dret i, en defecte d'això, les persones que instin o sol·licitin els documents notarials, o aquells en l'interès dels quals s'expedeixin. Quan es tracti d'escriptures de préstec amb garantia hipotecària, es considerarà subjecte passiu al prestador", això és, al banc i no al client.